Yin Yoga

Yin yoga is een relatief jonge vorm van yoga, waarin de poses langer vastgehouden worden (bijv. 3-5 min) vaak met een bepaald aandachtsgebied zoals schouders, onderrug, bekken of verschillende spiergroepen in je benen. Tijdens Yin yoga bewegen we rustig, nemen we de tijd om in en uit de poses te komen en leer je bewust luisteren naar je lichaam. 

 

Het gaat bij Yin yoga niet om de esthetiek van een pose. Het gebruik van ondersteunende materialen zoals kussens, blokken of dekentjes wordt dan ook sterk aangeraden.

Wanneer je jezelf voldoende kan ondersteunen in een houding, kun je de optimale balans tussen inspanning en ontspanning  vinden voor je lichaam. En pas wanneer je deze balans voelt, kun je leren loslaten en het lichaam het werk laten doen.

 

Hoewel Yin yoga een langzame vorm van yoga is, kan het vrij intens zijn. Het is soms een uitdaging om langere tijd, stil te blijven.

Toch is Yin yoga voor veel mensen aantrekkelijk omdat je niet heel intensief hoeft te bewegen, maar juist de tijd kunt nemen voor je lichaam.

Yin yoga heeft dan ook veel overlap met  Mindfulness en Meditatie. Wil je meer lezen over Mindfulness, kijk dan op: Centrum voor Mindfulness of Mindfulmeditatie

 

Yin & Yang 

Bij de meeste actieve sporten zijn we bezig met het versterken van de spieren. Fitheid wordt niet alleen door spierkracht bereikt, maar ook de flexibiliteit van gewrichten en bindweefsel. Omdat Yin yoga zich vooral richt op dit laatste, is het een perfecte aanvulling op de meer dynamische vormen van sport, zoals hardlopen, fietsen of fitness. Daarnaast is het een mooie manier om de balans te houden in een druk, hectisch en prikkelvol leven. 

 

In tijden van stress functioneert het lichaam in een staat van paraatheid. Als deze periode lang duurt raakt het lichaam hieraan gewend en blijft het ook in de momenten dat het weer zou kúnnen ontspannen (bijv. tijdens het slapen) langer aangespannen dan nodig. Veel mensen hebben moeite dit te herkennen. Ook als je gedurende de dag veel zit vanwege een zittend beroep, studie of achter een computer werkt zul je merken dat je spieren verstijven. Dit kan ook allerlei (pijn)klachten veroorzaken, zoals bekken, rug of schouderklachten, of vermoeidheid en slaapproblemen. 

Het herkennen van deze signalen en vervolgens het lichaam weer ontspannen is voor veel mensen lastig. De innerlijke gejaagdheid en/of spierspanning houdt het lichaam in de 'actie-stand'. Dit zien we ook vaak terug in de wijze waarop mensen hun klachten willen verminderen.

Ze spreken dan vooral over 'aanpakken', 'bestrijden', 'doorgaan'. Op een matje liggen wordt dan juist niet prettig of ontspannen ervaren. Ze kiezen liever voor meer dynamische vormen van beweging. Echter, als we het lichaam niet opnieuw aanleren om te ontspannen, blijft het in een ineffectieve stand van (spier)spanning, wat uiteindelijk leidt tot nog meer klachten en energieverlies. 

 

Yin yoga ondersteunt je op een gedoseerde wijze balans te vinden tussen inspanning en ontspanning en bij het verminderen van deze klachten. Ook de frustratie met het 'niet kunnen ontspannen' wordt met deze vorm van yoga geleidelijk aan minder. Met oefening zul je merken dat je een aantal favoriete houdingen zal ervaren waarin je lichaam op een fijne manier weer leert te ontspannen.  


Individueel

Aansluitend aan een Runningtherapie sessie kunnen Yin & Mindfulness oefeningen een perfecte aanvulling zijn aan je training. Dit kan online, in het park of meer persoonlijk bij je thuis. Het begeleiden van je lichaam naar rust en ontspanning, na inspanning, kost tijd en vergt extra aandacht. Met de Yin & Mindfulness sessies kun je dit op een verantwoorde en bij jou passende manier leren doen. 

 

Een aansluitende individuele Yin & Mindfulness sessie kan 30-90 minuten duren. 

 

Neem vrijblijvend contact met ons op als je Yin & Mindfulness wil toevoegen aan Runningtherapie. 

Groep

Het is mogelijk in om zelf een groepje te vormen (minimaal 2 personen) óf deel te nemen aan een een van de vaste groepslessen. Je hebt geen ervaring met Yoga of Mindfulness nodig om deel te nemen.

 

Vaste groepslessen*:

- Online: Selfcare Sunday - zondag 10:30-11:45 uur. Kosten: €10,- 

Meld je aan via info@kaitherapy.com of stuur een berichtje via Instagram 

- Live*: De groepslessen zijn klein (max 6 personen) en hebben een ontspannen sfeer. We maken gebruik van een kleine studio op IJburg of spreken af in het park bij mooi weer. De lessen vormen een laagdrempelige manier om kennis te maken met Yin Yoga en Mindfulness. Kosten: €12,- 

 

*Let op: Wij zijn afwezig tot 14 november. Alle groepslessen zijn tijdelijk stopgezet. 

 

Als je graag samen met vrienden of collega's Yin yoga lessen bij jou op locatie zou willen, kun je ons benaderen voor een op maat gemaakt programma.

Neem voor meer informatie  over de mogelijkheden en kosten contact op via info@kaitherapy.com