Runningtherapie

Runningtherapie is een wetenschappelijk onderbouwde behandeling en kan worden ingezet bij de behandeling van mensen met uiteenlopende stressgerelateerde klachten,  maar ook voor mensen die (nog) geen klachten hebben en een betere balans willen vinden tussen inspanning (werk, studie, sport, gezin) en ontspanning (herstel, rust). 

 

We weten allemaal dat bewegen een aantal processen in ons lichaam op gang brengt waardoor we ons beter, fitter en positiever voelen. Toch is het vaak moeilijk om je ertoe te zetten en blijven we soms lange tijd vastzitten in een vicieuze cirkel van vermoeidheid en verminderde activiteit. Runningtherapie verbetert je conditie en zelfvertrouwen en vermindert negatieve gevoelens. We kunnen dus letterlijk de stress uit ons lijf lopen!

Wil je hier meer over lezen, kijk dan op www.bewegenvoorjebrein.nl of www.runningtherapie-nederland.nl

 

Hoe? 

In een traject van 10 of 12 weken leer je om 3 keer per week, zelfstandig 30 to 60 minuten invulling te kunnen geven aan het hardlopen. 

Bij een verminderde startconditie zullen we geleidelijk aan opbouwen zonder te forceren. Het traject van 12 weken kan dan zo nodig verlengd worden. Je runningtherapeut loopt gemiddeld 1x per week met je mee en houdt je voortgang bij. 

We starten altijd met een intakegesprek en een korte startmeting of inspanningstest, om de hartslagzones te bepalen waarbinnen het beste getraind kan worden. We stellen vervolgens samen doelen, die haalbaar en meetbaar zijn. Tijdens je therapie draag je een hartslagmeter zodat je zelfstandig binnen je hartslagzones leert te trainen. We evalueren en meten regelmatig je voortgang en passen doelen aan waar nodig. 

Bij runningtherapie is het 'praten' ondergeschikt aan het 'lopen', maar tijdens de training komen vaak thema's boven die je ook op andere gebieden in je leven herkent en mogelijk verder wil bespreken. Bij KAI therapy kun je daarom het lopen combineren met een kortdurend coachingstraject of psychologische behandeling. 

 

Voor wie?

Om te starten met runningtherapie heb je géén ervaring met hardlopen nodig. Het looptempo van de trainingen kan variëren van wandelen, tot joggen of hardlopen. Mocht je twijfelen of dit fysiek te belastend voor je is, raden we je aan om altijd eerst te overleggen met je huisarts of fysiotherapeut. Runningtherapie wordt vooral ingezet bij stress, vermoeidheid, overspannenheid, burn-out, depressie of angst en heeft een bewezen positief effect op deze klachten. Dit geldt overigens ook voor een slechte lichamelijke conditie, overgewicht, lusteloosheid en slapeloosheid. Voor mensen die (tijdelijk) in een arbeidsongeschiktheidssituatie zitten, kan runningtherapie onderdeel uitmaken van het  reïntegratieproces. Soms kunnen de kosten dan bekostigd worden door de werkgever. Hiervoor kun je overleggen met je bedrijfsarts of werkgever. 

 

Waarom zou ik het doen?

Voor iedereen is de reden om te beginnen met runningtherapie persoonlijk. Onze ervaring is dat wanneer we stressvolle periodes in ons leven doormaken, niet alleen het hoofd maar ook het lichaam uitgeput raakt. Zelfs als we mentaal door kunnen zetten, geeft het lichaam allerlei signalen af dat er te veel energie verbruikt is.  Een weekend uitrusten of bijtanken werkt dan onvoldoende. De eerstvolgende week is de batterij vaak al weer leeg. Het vraagt om een structurele aanpak, waarin zowel aandacht is voor de redenen van stress en hoe we hier mee omgaan, als een lichaamsgerichte benadering om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Door te werken met en aan de lichamelijk conditie, kunnen we ook de psychische conditie verbeteren. We brengen als het ware alles in beweging, wat kan opleveren dat je:

- rustiger wordt in je hoofd

- gevoel van voldoening ervaart 

- lichamelijke signalen beter kan herkennen

- beter gaat slapen

- een betere conditie krijgt

- je minder somber voelt, minder spanning of angst ervaart

- meer energie voelt, actiever wordt en meer zin in activiteiten krijgt 


Individueel

Dit is een 12-weken programma, wat geheel individueel gevolgd wordt. In de individuele trainingen is meer tijd en ruimte voor je persoonlijke stressoren en thema's die jij wil bespreken. Daarnaast kunnen we makkelijker afspraken aanpassen en de training nóg meer op maat aanbieden. 

 

Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:

- Een individuele intake (60 min) waarbij we ook aandacht hebben voor persoonlijke thema's of actuele stressfactoren. 

- Een startmeting en conditiebepaling 

- Het stellen van persoonlijke doelen en opstellen van een loopprogramma op maat.

- 1x per week samen lopen met je runningtherapeut (30-45 min)

- 2x per week zelfstandig je programma lopen

- Tijdens de training meer aandacht voor je persoonlijke valkuilen en stressoren. 

- Ademhalingsoefeningen en advies over techniek bij het hardlopen, 

- Tussentijdse evaluatiegesprek (30 min) 

- Persoonlijke eindevaluatie (30 min) 

 

Locatie & tijd:

Je runningtherapeut komt naar je toe en het programma vindt plaats in een park bij jou in de buurt. De loopdagen en tijden zijn in overleg en kunnen flexibel aangepast worden naar jou wensen! 

 

Kosten van dit pakket bedragen €850,- p.p. voor particulieren. 

 

Bedrijven en instellingen die dit pakket willen opnemen in een eigen (behandel)traject kunnen een offerte volgens NZA-tarief opvragen via: info@kaitherapy.com

 


Groep

Dit is een 10-weken programma, waarbij je in een kleine groep deelneemt aan een vast programma. Als je niet kan deelnemen aan de bestaande groepen, kun je ook zelf je eigen groepje samenstellen (minimaal 2 personen). 

 

Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:

- Een korte screenende intake  (30 min) 

- Een startmeting en conditiebepaling 

- Het stellen van persoonlijke doelen en opstellen van een loopprogramma op maat. 

- 1x per week lopen met een groep (30 min) 

- 2x per week zelfstandig je programma lopen

- Vragen en voortgang worden besproken tijdens in de groepssessies. 

- Eindevaluatie met de groep

 

Locatie & tijd van actieve groep(en):

 

*LET OP:  Momenteel zijn alle groepslessen gepauzeerd vanwege COVID-19. 

Mocht je een eigen groepje van 2 deelnemers willen starten kun je contact opnemen om dagen/tijden af te spreken. 

 

Kosten van dit pakket bedragen €375,- p.p.

voor particulieren. 

 

Bedrijven en instellingen die dit pakket willen opnemen in een eigen (behandel)traject kunnen een offerte volgens NZA-tarief opvragen via: info@kaitherapy.com

 


Plan op maat

Het is ook mogelijk om een geheel op maat gemaakt programma te creëren samen met je runningtherapeut.

 

Je kun bijvoorbeeld het aantal weken of de frequentie van de afspraken aanpassen.  Daarnaast kun je het hardlopen aanvullen met Yin yoga of coachingssessies.  

 

De kosten van het maatwerk programma kan variëren en wordt op basis van uurtarief berekend. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie via info@kaitherapy.com

 


Wat past bij mij?

Als je twijfelt wat het beste bij je past is altijd het mogelijk om vrijblijvend contact op te nemen met ons. 

 

We denken graag met je mee!