Runningtherapie

Runningtherapie is een wetenschappelijk onderbouwde behandeling. Het wordt ingezet bij stressgerelateerde klachten, maar ook voor mensen die (nog) geen klachten hebben en een betere balans zoeken tussen inspanning en ontspanning.  

 

We weten allemaal dat bewegen een aantal processen in ons lichaam op gang brengt waardoor we ons beter, fitter en positiever voelen. Toch is het vaak moeilijk om je ertoe te zetten en blijven we vastzitten in een vicieuze cirkel van vermoeidheid en verminderde activiteit. Runningtherapie verbetert je conditie en zelfvertrouwen en vermindert negatieve gevoelens. We kunnen dus letterlijk de stress uit ons lijf lopen!

Wil je hier meer over lezen, kijk dan op www.bewegenvoorjebrein.nl of www.runningtherapie-nederland.nl

 

Hoe? 

In een traject van 6-10 weken leer je om 3 keer per week, zelfstandig 30 to 60 minuten invulling te kunnen geven aan het hardlopen. 

We starten altijd met een intakegesprek en een korte startmeting. Bij een verminderde conditie bouwen we rustig op, zonder te forceren. We stellen samen doelen die haalbaar zijn.  Tijdens het lopen draag je een hartslagmeter zodat je zelfstandig binnen je hartslagzones leert te trainen. Je runningtherapeut loopt 1x per week met je mee en houdt je voortgang bij. Zo kunnen we ook het trainingsprogramma makkelijk aanpassen aan je wensen en mogelijkheden. 

Bij runningtherapie is het 'praten' ondergeschikt aan het 'lopen', maar tijdens de training komen vaak thema's boven die je ook op andere gebieden in je leven herkent en mogelijk verder wil bespreken. Bij KAI therapy heb je de optie om het lopen te combineren met een kortdurend coachingstraject of psychologische behandeling. 

 

Voor wie?

Om te starten heb je geen ervaring met hardlopen nodig. Het looptempo van de trainingen kan variëren van wandelen, tot joggen of hardlopen. Mocht je twijfelen of dit fysiek te belastend voor je is, raden we je aan om altijd eerst te overleggen met je huisarts of fysiotherapeut. Runningtherapie wordt vooral ingezet bij stress, vermoeidheid, overspannenheid, burn-out, depressie of angst en heeft een bewezen positief effect op deze klachten. Dit geldt overigens ook voor een slechte lichamelijke conditie, overgewicht, lusteloosheid en slapeloosheid. Voor mensen die (tijdelijk) in een arbeidsongeschiktheidssituatie zitten, kan runningtherapie onderdeel uitmaken van het  reïntegratieproces. Soms kunnen de kosten dan bekostigd worden door de werkgever. Hiervoor kun je overleggen met je bedrijfsarts of werkgever. 

 

Waarom zou ik het doen?

Voor iedereen is de reden om te beginnen met runningtherapie persoonlijk. Onze ervaring is dat wanneer we stressvolle periodes in ons leven doormaken, niet alleen het hoofd maar ook het lichaam uitgeput raakt. Door te werken mét en aan de lichamelijk conditie, kunnen we ook de psychische conditie verbeteren. We brengen als het ware alles in beweging, wat kan opleveren dat je:

- rustiger wordt in je hoofd

- gevoel van voldoening ervaart 

- lichamelijke signalen beter kan herkennen

- beter gaat slapen

- een betere conditie krijgt

- je minder somber voelt, minder spanning of angst ervaart

- meer energie voelt, actiever wordt en meer zin in activiteiten krijgt